Historiek

Ridder van Ophem vestigde zich in de 12de eeuw in Ophem (op een heim of op een berg). Hij bouwde er een hoeve met een kerkje ernaast. Deze hoeve kreeg later de naam Sterckxhof toen Kardinaal Sterckx (1792-1867), Belgisch aartsbisschop en kardinaal van het aartsbisdom Mechelen, er zich vestigde.

Engelbert(us) Sterckx werd geboren te Oppem (bij Meise) in 1792  en overleed te Mechelen in 1867. Priester gewijd in 1815, was hij achtereenvolgens leraar aan het grootseminarie van Mechelen, vicaris-generaal van het aartsbisdom en aartsbisschop (1832-1867). In 1838 volgde zijn creatie tot kardinaal. De bekende Mechelse Catechismus is van zijn hand. Hij verzette zich tegen de inmenging van de antiklerikale liberale overheid in kerkelijke aangelegenheden.

De kardinaal staat afgebeeld in de Sint-Michiels-en-Goedelekathedraal te Brussel op één van de glasramen. Op het laatste glasraam, dat zich in de tweede kapel van de noorderzijbeuk bevindt, leidt kardinaal Sterckx, de plechtige heroprichting van de Broederschap van het Sacrament van Mirakel (1861). 

4e generatie

Het Sterckxhof is reeds vier generaties in het bezit van de familie Vanderhasselt. Sinds 2001 werd een deel van de hoeve omgebouwd tot zes prachtige gastenkamers door charmante gastvrouw, Christiane Vanderhasselt.

“Heerlijke bedden en uitgebreid, verzorgd ontbijtbuffet.”